Volta ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Volta ΣΤΗ ΦΥΣΗ... ΦΥΣΙΚΑ

Φυσικά στη φύσηΠεριηγήσεις σε όμορφες φυσικές ορεινές περιοχές του Βερμίου των Πιερίων και Ολύμπου αλλά και περιηγήσεις στους μεγάλους υδροβιότοπους των εκβολών Αξιού και Αλιάκμονα.

Με ορμητήριο τη Βέροια και ανάλογα με την εποχή, οι αποδράσεις στην άγρια φύση μπορούν να συνδυαστούν με διάφορες άλλες δραστηριότητες, όπως:

-Συλλογή αγριόχορτων και καρπών του δάσους
-βουτιές σε πεντακάθαρες λίμνες
-κυνήγι, ψάρεμα
-πτηνοπαρατήρηση (birdwatching)
-barbeque ή γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα στο δάσος
-χειμερινά σπορ στα Χ.Κ. Σελίου, 3-5 Πηγαδιών ή Ελατοχωρίου.

ΒΕΡΜΙΟ

1.Μαρούσια – Σέλι
Μέτριας δυσκολίας διαδρομή διάρκειας 3-4 ωρών.
Ξεκινά από τα 1060 μέτρα υψόμετρο με αραιή βλάστηση οξιάς και δρένιου.
Συνεχίζει μέσα σε πυκνό δάσος οξιάς και ανηφορίζει έως τα 1350 μέτρα.
Στη συνέχεια επιλέγουμε μεταξύ δυο εναλλακτικών διαδρομών προς το χωριό Σέλι. Η μια σε ανοικτό πεδίο διασχίζοντας υποαλπικά λιβάδια μέχρι και τα 1500 μέτρα και η δεύτερη στα όρια του δάσους οξιάς με εναλλαγή τοπίου και βλάστησης.
Στο χωριό Βέρμιο θα στοιχηματίσουμε ποιος θα κρατήσει το χέρι του περισσότερα δευτερόλεπτα κάτω απ το νερό στη βρύση της πλατείας και το στοίχημα θα πληρωθεί σε κάποια απ τις ταβέρνες του χωριού.

2.Βάση χιονοδρομικού – Κορυφή Ασούρμπασι
Η διαδρομή είναι μέτριας δυσκολίας διάρκειας4-6 ωρών με την επιστροφή. Καθαρά ορειβατική διαδρομή πάνω από τα όρια του δάσους στο μεγαλύτερο μέρος της. Στη διαδρομή μπορούμε να γευθούμε καρπούς του δάσους κατά τους μήνες Ιούλη-Αύγουστο. Μπορούμε επίσης να αναγνωρίσουμε πολλά ορεινά βότανα. Ξεκινά από τα 1500 μέτρα περίπου και τερματίζει στα 1900. Η επιστροφή γίνεται από εναλλακτική διαδρομή μέσα από κατάφυτα λιβάδια με πληθώρα βοτάνων, και καταλήγει στο χωριό.

3.Βόλτα στη Βολάδα
Μια εύκολη διαδρομή .
Διάρκεια 1-2 ώρες.
Εκκίνηση από το Σέλι σε ήπιας κλίσης λιβάδια με πηγές πάνω από το Σέλι. Αναγνωρίζουμε τα βότανα του βουνού και απολαμβάνουμε την υπέροχη θέα προς τον απέραντο κάμπο.

4.Απ τη Βολάδα στην "τρύπα του Μιχάλη"
Εύκολη διαδρομή μέχρι την είσοδο του εντυπωσιακού κάθετου σπηλαίου, γνωστού ως "Τρύπα του Μιχάλη".

5. Διάφορες διαδρομές στα δάση Ξηρολιβάδου και Καστανιάς
Σε ένα μαγευτικό τοπίο, με τη δυνατότητα να επιλέξουμε περιπάτους στην καρδιά του δάσους με πολύ ήπιες κλήσεις εδάφους στα 1200 μέτρα περίπου, έως και μέτριας ή μεγάλης δυσκολίας ορειβατικές διαδρομές έως και τα 1700. Κυριολεκτικά στην καρδιά της άγριας φύσης, με ποικιλία βλάστησης, βοτάνων, φρούτων του δάσους, λουλουδιών αλλά και πανίδας.

ΠΙΕΡΙΑ

1.Διαδρομές στο Δάσος Πολυδενδρίου
Διάρκεια 3-5 ώρες.
Ξεκούραση και πικ – νικ σε λιβάδια μέσα στο δάσος σε υψόμετρο 1000-1200 μέτρων.

2.Διαδρομές στο Δάσος Δασκίου
Με δυνατότητα δροσιστικών βουτιών στα κρυστάλλινα νερά του Αλιάκμονα, πικ νικ και ψάρεμα!

3.Διαδρομές στο Δάσος Ριζωμάτων
Με γεύμα σε πραγματικά παραδοσιακές ταβέρνες μέσα στο δάσος, με γεύσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες!

Όλες οι διαδρομές στο βουνό των Μουσών, μπορούμε να τις χαράξουμε στα μέτρα της παρέας σας, διασχίζουν πανέμορφα δάση, με ποικιλία χλωρίδας και πανίδας και σημεία υπέροχης θέας είτε προς τον Όλυμπο, είτε προς τα στενά του Αλιάκμονα.
Ακόμα, τους καλοκαιρινούς μήνες θα έχετε την τύχη να γευθείτε τα μοναδικής νοστιμιάς κηπευτικά που παράγουν οι κάτοικοι των ορεινών αυτών κοινοτήτων κυριολεκτικά μέσα στο δάσος!

ΟΛΥΜΠΟΣ

Ανάβαση στα καταφύγια του Εθνικού Πάρκου και στις κορυφές του βουνού των θεών.

Κατόπιν συνεννόησης για τις λεπτομέρειες διανυκτέρευσης και διάρκειας της εκδρομής.

ΔΕΛΤΑ ΑΞΙΟΥ - ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ

Αν σας αρέσει η παρατήρηση άγριων πουλιών που συγκεντρώνονται στους μεγάλους υδροβιότοπους, θα σας οδηγήσουμε στα μυστικά του δικού μας βάλτου, των εκβολών του Αλιάκμονα και του Αξιού.

Έμπειρος πτηνοπαρατηρητής και άριστος γνώστης της πανίδας θα σας δείξει τα άγρια μυστικά που κρύβει το ποτάμι στις εκβολές του. Εσείς χρειάζεται να έχετε μαζί σας κιάλια και φωτογραφική μηχανή!

Συλλογή οργανικών κηπευτικών στη φάρμα μας

Tους καλοκαιρινούς μήνες έως και Σεπτέμβρη μπορούμε να συνδυάσουμε την εκδρομή σας με επίσκεψη στην βιολογική φάρμα μας για τη συλλογή οργανικών κηπευτικών και αυγών σε απίστευτα χαμηλές τιμές.

ΓΕΝΙΚΑ

Οι διαδρομές που περιγράφουμε παραπάνω είναι εκδεικτικές. Πολλές και ποικίλες μπορεί να είναι οι διαδρομές που μαζί θα χαράξουμε μετά από συνεννόηση, για να βρούμε και να σχεδιάσουμε αυτό που ταιριάζει στις δυνατότητες και τις απαιτήσεις σας. Γιατί, αρχή μας είναι ότι όλοι μπορούν να χαρούν τη φύση αρκεί να κάνουν αυτό που τους αρέσει κι όχι κάτι που τους επιβάλλεται από ένα αυστηρό πρόγραμμα.

Συμπεριλαμβάνονται και διαδρομές με διανυκτέρευση στη φύση ή σε ορειβατικά καταφύγια και καταλύματα εφόσον το επιθυμείτε.

Όλες οι εξορμήσεις στη φύση μπορούν να οργανωθούν και τις τέσσερις εποχές του έτους και ανάλογα να συνδυαστούν με δραστηριότητες της εποχής (π.χ. σκι).

Ο συνοδός σας είναι έμπειρος και μπορεί να σας προσφέρει γνώσεις πάνω σε πολλά και ποικίλα ερωτήματα που θα προκύψουν στη διάρκεια της εξόρμησης σας στη φύση, όπως:

-Ενημέρωση για τα φρούτα του δάσους
-Ενημέρωση για τα άγρια ζώα και πουλιά του δάσους
-Πτηνοπαρατήρηση
-Επεξεργασία και μεταποίηση φρούτων του δάσους και βοτάνων κ.α.

Κάντε την επόμενη κίνηση